Wat is een mandala?

Wat is een mandala?

 

Het woord mandala is Sanskriet en betekent cirkel, kring, centrum. De cirkel is een krachtig oersymbool dat staat voor eenheid, heelheid of geheel. Daarmee staat het op macronivo symbool voor de kosmos, op micronivo voor iedere levensvorm en dus ook het leven zelf.

Tegelijkertijd staat het voor oneindigheid. Het eind komt altijd weer bij het begin. Daarmee verwijst de cirkel ook naar alle cyclische processen zoals de wisseling van dag en nacht, het komen en gaan van de seizoenen en natuurlijk ook weer het leven zelf.

Mandala’s worden al van oudsher in vele culturen aangetroffen: op gebruiksvoorwerpen, in de kunst, en in de architectuur. Ook nu zijn ze overal om ons heen in de natuur, in onszelf en onze dagelijkse omgeving. De psycholoog Carl G. Jung heeft de helende kwaliteit van de mandala in de Westerse wereld bekendheid gegeven. Hij maakte een uitgebreide studie van deze creatieve uitingsvorm en ontdekte dat het intergrerende en helende werkt en mensen helpt bij de ontwikkeling van hun persoonlijkheid.